VÝCVIK – ODBORNÁ PŘÍPRAVA JSDHO okresu Praha - západ

02.10.2011 12:10

              

Dne 25.9.2011 se naše zásahová jednotka ve složení Jakub Petržila, Jiří Klouda, Jiří Uvíra, Vlasimil Lizánek, Karel Dvořák a Petr Toman zúčastnila praktického výcviku JSDHO v Letech a okolí. Jednalo se o druhé kolo odborné přípravy JSDHO v roce 2011.

Jednotky zde plnily úkoly ve formě různých zásahů. Konkrétně pořadové cvičení, zásah u nehody s nebezpečnou látkou, požár hospodářského stavení, dopravní nehoda se zraněním jedné osoby, zřízení čerpacího stanoviště, zručnost strojníků a na závěr vyplnění zprávy o zásahu.

Nejprve jsme se shromáždili všichni v restauraci U Kafků v Letech, kde proběhla prezentace jednotek a teoretická část dne. Po rozlosování startovních čísel se postupně vydaly jednotky na trasu. My si vylosovali číslo tři, tak jsme se za úkoly vydali krátce po deváté hodině.

První disciplínou bylo pořadové cvičení před stanicí JSDH Lety. Sedm bodů z deseti mluví za sebe. Nějaká ta rezervička by se asi našla J. Dalším úkolem, za mostem v Letech, bylo zřízení čerpacího stanoviště pro doplnění CASky JSDHO Lety pomocí naší CAS. To se nám povedlo velmi dobře, což potvrzuje deset bodů. Na tomto stanovišti také čekala na Jirku Uvíru “opičí dráha“ pro strojníky, kde ukázal, že má našeho Trambusa pevně v ruce, což dokázalo dalších deset bodů.

Po opičí dráze následoval přejezd k dalšímu zásahu a to k nehodě cisterny s nebezpečnou látkou u obce Mořinka. Zde se jednalo zejména o určení nebezpečné látky podle Kemler kódu a UN-kódu, určení hasiv. Dále bylo naším úkolem zajištění místa nehody, vytyčení nebezpečné zóny a popis opatření, která bychom učinili v případě skutečné nehody. Dalších deset bodů na náš účet J

Dalším zásahem, který nás potkal cestou, byl v Mořince a to sice požár v půdním prostoru hospodářského stavení s přístavbou ohroženou sálavým žárem. Po prvotním průzkumu požářište jsme nasadili dva proudy. Jeden na hašení požáru na půdě a druhý na ochlazování ohrožené přístavby. Zásah proběhl perfektně jen s jednou drobnou chybkou, kterou jsme si na místě ihned vyjasnili a věřím, že se stala naposledy J

Od požáru jsme se vydali vstříc obědu, když nás cestou v Letech překvapila “tajná disciplína“. Tou byla dopravní nehoda osobního automobilu s jednou zraněnou osobou. Jednotka provedla průzkum v místě nehody, zajištění vozidla proti pohybu, zajištění proti požáru a v neposlední řadě neodkladnou předlékařskou první pomoc zraněnému řidiči automobilu. Opět skvělý výkon s jedním detailem, který nás stál bodík. Poučení pro příště.

Po dobrém obědě a regeneraci sil jsme se navrátili zpět do restaurace U Kafků, kde na nás čekalo vyplnění zprávy o zásahu na požár v Mořince. Po jejím vyplnění a odevzdání k vyhodnocení už zbývala jen jedna část dne. Vyplnění odbornostních testů pro velitele a strojníky. Testy jsme splnili všichni a tak můžeme být všichni spokojeni.

 

Závěrem bych chtěl všem zúčastněným poděkovat za skvěle odvedenou práci u zmíněných zásahů. Díky, chlapi.  

 


-kuba-